Sigmund Thorp

Presedintele juriului

Sigmund Thorp este unul dintre cei mai importanţi dirijori din Norvegia. A susţinut numeroase concerte la pupitrul orchestrelor norvegiene, dar şi cu orchestrele din Londra, Paris, Berlin şi Sankt Petersburg .

În 1989 a câştigat premiul I la Biel International Conducting Competition, iar în 1994 premiul al II-lea la Austrian-Hungarian International Conducting Competition in Pecz.

A studiat dirijatul cu Normal Del Mar şi Christopher Adey la Academia Regală de Muzică din Londra . În timpul studiilor sale, a caştigat mai multe premii, printre care „Medalia de Aur Tagore”, reprezentând premiul pentru cel mai bun elev (1986) .

Sigmund Thorp este profesor de dirijat la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, în paralel predînd şi muzica contemporana. Este directorul artistic al Norwegian Academy Sinfonietta, dirijînd peste 350 de lucrări aparţinînd compozitorilor contemporani, dintre care un număr impresionant de prim audiţii naţionale şi internaţionale.

Bazat pe teoriile şi practicile Dr. Walter Hügler (Trossingen), Thorp a dezvoltat lucrarea „Anatomia Dirijatului – o metodă de îmbunătăţire a tehnicii dirijorale” . Metoda s-a dovedit a fi foarte eficientă în proiectarea ideilor muzicale, precum şi a comunicări non-verbale dintre muzicieni şi dirijor.

Sigmund Thorp desfăşoara o activitate pedagogică intensă, fiind profesor invitat la Trinity College of Music (London), HAMU (Prague), Conservatorio Guiseppe Tartini (Trieste) sau Kunstuniversität Graz.