Daniel Weissmann

Daniel-WeissmannDaniel Weissmann este un expert muzical de o expresivitate artistică extraordinara, cu o carieră care se remarcă prin dinamism şi complexitate. Muzicianul francez s-a nascut în 1956 şi a urmat cursuri de vioară şi de muzică de cameră la Ecole Normale de musique din Paris si la Conservatorul Regal din Bruxelles.

Experienţele sale profesionale timpurii îl impun ca o figură marcantă în lume artistică, atât ca muzician cât şi ca director artistic.

Experienţa sa de director artistic începe cu colaborarea sa cu Fundaţia Dokhan, partenerul principal al Centrului de muzică barocă din Versailles şi al Toamnei Muzicale a castelului Versailles, aflată sub egida Fondation de France. A lucrat timp de un deceniu ca expert muzical în cadrul Comisiei de Afaceri Culturale pentru muzică Bourgogne din cadrul Ministerului Culturii şi Comunicarii.

În anul 2003 Daniel Weissmann colaborează cu Muzeul Denon pentru care conceptualizează şi realizează un Festival şi o expoziţie referitoare la Pierre Baillot şi la Şcoala Franceză de vioară din secolul XIX. În urma succesului acestui proiect creează Fundaţia Baillot aflată sub patronajul Ministerului culturii, cercetarii şi învăţământului superior din Luxemburg.

Cariera sa de muzician se lansează puternic în anul 1984 cand Daniel Weissmann începe să cânte la vioară în cadrul trio-ului Bergonzi, fondat chiar de acesta. Urmeaza o bogată activitatea didactică în cadrul Ecole Intercommunale de Musique din Chevreuse, CRR de Chalon sur Saône, şi Academie de l’Yvonne. Din 1988 până în 1999 a fost atât Director general cât şi director artistic în cadrul Orchestrei Chalon Bourgogne.

În 1999 Daniel Weissmann  fondează Mosaïques – Centre de création et de diffusion musicales (Mozaicuri – Centru de creaţie şi de radiodifuziune muzicală). Timp de un deceniu de la fondarea sa ocupă funcţia de director general în cadrul centrului. Din 2008 este Secretarul General al Festivalului „Muzică şi Vin la Clos Vougeot”.  In 2012, creează în cadrul aceluiaşi proiect Orchestra „des climats de Bourgogne”.  Timp de 4 ani (2006-2010) a lucrat în calitate de consilier artistic pentru Opera din Dijon – Grand Théâtre et Auditorium.  Din 2009 pana in 2014 a ocupat funcţiile de director general şi director artistic în cadrul Orchestrei Dijon Bourgogne.