Jacek Rogala

Jacek Rogala fot. Paweł MrózJacek Rogala este absolvent al Academiei de Muzică “Karol Lipinski” din Wrocław (Polonia), unde a studiat compoziția cu Grażyna Pstrokońska-Nawratil și dirijat orchestra cu Marek Pijarowski. În 2011 el a obtinut doctoratul în arte muzicale la Academia de Muzică Fr. Chopin din Varșovia.
In 1990 el a fost dirijor asistent la Opera din Wrocław și a colaborat în calitate de dirijor invitat cu Orchestra de Camera a Capellei Bydgostiensis în Bydgoszcz. S-a perfecționat cu Orchestra Simfonica din Cleveland Orchestra, datorită burse acordata de Arthur Rodziński. De asemenea, a lucrat la Departamentul de Muzică din Radio Polonia în Wrocław, a fost consilier al Ministrului Culturii si Artelor și a fost șef al Departamentului de Muzică Contemporană al Polonia Radio 2 din Varșovia. În 1999 el a fost director artistic al Festivalului Grażyna Bacewicz, organizat de Televiziunea si Radioul polonez. Jacek Rogala a fost președinte (2000-2007) și vicepreședinte (2007-2010) al Consiliului de Administrație al Societății poloneze de Muzică Contemporană, și director al Concursului de Muzica contemporana a tinerilor interpreti.
În 2001, Jacek Rogala a fost numit Manager și director artistic al Filarmonicii Kielce.

A realizat numeroase spectacole și înregistrări de radio a unor piese in prim auditie, a unor compozitori contemporani. Inregistrarile sale din “3 pentru 13” de Pawel Mykietyn și Concertului “à rebours” de Tadeusz Wielecki au obtinut primul loc la Tribuna Internationala a Compozitorilor UNESCO de la Paris (1995, 1999). Intre 2007-2011 a fost regizor muzical si dirijor in cinci productii de balet contemporan elaborate în comun de către Filarmonica si Teatrul de Dans din Kielce: Pasiunea (P. Łukowiec), Szymanowski – Ravel, Impresii, s-a întâmplat în Ierusalim (K. Dębski), Secretele de lumea virtuală (P. Łukowiec) și Pinokio (M. Weinberg).
Jacek Rogala a luat parte ca dirijor la diferite evenimente de prestigiu din Varsovia (Toamna Varsoviana, Zilele Muzicale Grażyna Bacewicz, Festivalul de Chitara din Varșovia), Wrocław (Musica Nova Polonica), Bydgoszcz (Musica Antiqua Europae Orientalis), Katowice (Zilele Muzicii Contemporane din Silesia, Festivalul premierelor – Cea mai noua muzica poloneza), Kielce (Jeunesses Musicales, Zilele Muzicale Świętokrzyskie), Gaming (Festivalul Chopin), Edmonton (Windspiration).
A sustinut turnee in Germania, Spania, Olanda, Italia, Austria, Slovacia, Canada si Vietnam.