Comunicate de presa

gala2016

Chang Yu-An este câştigătorul celei de-a VII-a ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti!

În perioada 28 august – 1 septembrie s-a desfăşurat la Ateneul Român cea de-a VII-a ediţie a Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti. Concursul s-a încheiat apoteotic cu Concertul Extraordinar –  Soirée Stradivarius care s-a desfăşurat la Ateneul Român pe 1 septembrie care i-a avut ca protagonişti pe cei 3 dirijori finalişti Yu-An Chang din Taiwan, Simon Proust din Franţa şi din Japonia.

Sub bagheta celor 3 finalişti ai concursului, Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu şi solistul Răzvan Stoica au oferit publicului o performanţă sonoră unică, o dovadă de excelenţă şi virtuozitate. Juriul a fost format din 8 dirijori, personalităţi marcante de renume internaţional – Sigmund Thorp, Cristian Florea, Christian Ehwald, Jacek Rogala, Bujor Prelipcean, Gheorghe Costin, Daniel Weissmann şi Cristian Oroşanu.

Yu-An Chang, 29 ani, din Taiwan a câştigat premiul I şi privilegiul de a fi numit unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Yu-An a fost unul dintre finaliştii Concursului Internaţional de Dirijat Besançon în 2015 şi în prezent studiază la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin. În aprilie 2015 acesta şi-a făcut debutul alături de  Konzerthaus Orchester Berlin. Premiul II i-a revenit dirijorului francez Simon Proust, 29 ani, care şi-a efectuat studiile în cadrul “Conservatoire National Supérieur de Paris”. Premiul III i-a revenit lui Nodoka Okisawa din Japonia care studiază în cadrul Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin.

În cadrul galei de final, Helmuth Reichel Silva a primit premiul special al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” iar Maxime Pitois şi Timur Zangiev au primit mentiuni.

Concertul Extraordinar –  Soirée Stradivarius s-a bucurat de prezenţa şi prestaţia extraordinară a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu, un garant al performanţelor extraordinare şi a dirijorului Haoran Li , câştigătorul ediţiei din 2014 a Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti care a dirijat Fantezia Carmen a lui Franz Waxman.

Concertul Extraordinar –  Soirée Stradivarius s-a desfăşurat cu participarea extraordinară a solistului Răzvan Stoica, unul dintre cei mai importanţi tineri muzicieni europeni ai momentului. Din anul 2009, Răzvan Stoica are privilegiul deosebit de a cânta la o vioară Antonio Stradivari din 1729, a doua vioară de acest gen din România.

În cadrul concertului, Laurenţiu Daşcă, directorul artistic al Asociaţiei Elite Art Club UNESCO, a prezentat un scurt istoric al evoluţiei organice a Concursului Internaţional de Dirijat jeunesses Musicales, concurs ce a crescut alături de societatea civilă ale cărei interese şi activităţi le reprezintă. Conştientizând valoarea culturala internaţională pe care concursul şi-a dobândit-o, Laurenţiu Daşcă a oferit două premii de excelenţă lui Sigmund Thorp şi lui Christian Ehwald pentru contribuţia extraordinară pe care aceştia au avut-o la dezvoltarea voncursului.

Ambii membri ai juriului au atras atenţia asupra valorii participanţilor, Sigmund Thorp declarând că toţi concurenţii sunt câştigători deoarece au participat la un dur proces de selecţie pentru a putea fi admişi iar Christian Ehwald i-a descris pe tinerii concurenţi ca fiind deosebit de implicaţi şi talentaţi.

Programul concertului a inclus opere de J. Sibelius, P.I. Ceaikovski, C. Saint Saens, J. Brahms, P.I. Ceaikovski şi D. Shostakovich şi a fost prezentat de către Marius Constantinescu, una dintre cele mai importante personalităţi culturale din ţară. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul numeros de aproximativ 900 de persoane care s-au prezentat să asiste la concert.

Concursul, care se află la a VII-a ediţie, este implementat în România de către asoicaţia Elite Art Club UNESCO, unicul reprezentant în România al celei mai mari reţele globale de ONG-uri dedicate tinerilor muzicieni – Jeunesses Musicales International. Elite Art Club UNESCO a decis în anul 2010 să implementeze în România concursul de dirijat care a fost iniţiat în urmă cu peste 50 de ani de către Jeunesses Musicales Internaţional.

Evenimentul este organizat cu sprijinul La Fântâna, sponsorul principal al evenimentului şi Residence Hotels, Hotel Cişmigiu, Hotel Griviţa, Novotel, Ibis Hotel şi Institutul Polonez din Bucureşti.

Parteneri media: Business Woman, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Sensotv.ro, Orașul meu, Observatorul Cultural, Calendar Evenimente, ArtOut, BestMusic, WayMedia, BaBoom, Ceaşca de Cultură, Societatea Muzicală.

Pentru mai multe detalii despre concurs, consultaţi http://www.bucharestcompetition.ro/

Constantin Adrian Grigore
Consultant Artistic
Tel. 0742 355 775
Email: info@eliteart.org

Sergey Simakov a câștigat Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, ediția a VI-a - 30 septembrie 2015

Invitați de seamă și oaspeți reprezentanți ai mediului cultural, de afaceri și ai Ambasadelor din România au participat la Concertul de Gală al Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, ediția a VI-a

Ateneul Român a găzduit Finala Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, ediția a VI-a.

Sâmbătă, 26 septembrie 2015 la Ateneul Român din Bucurețti, s-a desfășurat Concertul de Gală care a marcat Finala Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, ediția a VI-a.

Sergey Simakov din Rusia a câștigat Premiul I, în valoare de 2500 de euro.

Ceilalti doi finaliști au fost: Kazuki Wada, 34 de ani din Japonia care a câștigat Premiul al II-lea, în valoare de 2000 de euro și June-Sung Park, 33 de ani din Coreea de Sud – Premiul al III-lea, în valoare de 1500 de euro.

Câștigătorul marelui premiu are 30 de ani și a studiat la Conservatorul de Stat din Kazan, apoi a obținut Masterul la Universitatea de Muzică din Freiburg, unde își realizează în prezent studiile aprofundate. Sergey Simakov s-a perfecționat printre alții cu Maestrul Ivan Fisher și a colaborat déjà cu Filarmonica din Stuttgart, Orchestra Simfonică a Islandei, Filarmonica din Moscova, Orchestra Konzerthaus din Berlin. Câștigătorul a primit de asemenea invitațiile de a dirija Orchestrele Filarmonice din Sibiu, Timișoara și Craiova.
În cadrul Concertului de Gală – care a avut-o ca solistă pe Adela Liculescu (pian) și alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, au mai fost acordate următoarele premii:
Premiul pentru cel mai bine clasat român (în valoare de 1000 de euro), acordat lui Vlad Vizireanu (29 de ani, România) și Premiul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu, acordat lui Jonathan William Mann (30 de ani, din United Kingdom). Acesta din urmă a primit de asemenea, un concert la pupitrul Filarmonicii din Kielce (Polonia).
Peste 100 de concurenți s-au înscris la ediția a VI-a a Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București 2015, tineri dirijori sub 35 de ani, din peste 30 de țări și 5 continente. Dintre aceștia, Juriul a selectat 50 de participanți pentru prima etapă.
Concursul, care s-a desfășurat în perioada 22 – 26 septembrie, a beneficiat de un juriu de excepție format din 7 personalități marcante ale vieții muzicale românești și internaționale:
Maestrul Mark Stringer (SUA) – Profesor de dirijat la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, Dirijor cu credite importante alături de Filarmonica din Berlin, de Orchestra Simfonică din Vena sau de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma – Președintele Juriului acestei ediții
Maestrul Sigmund Thorp (Norvegia) – Profesor de dirijat la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo
Maestrul Jacek Rogala (Polonia) – Director Artistic al Filarmonicii din Kielce, Polonia
Maestrul Horia Andreescu (România) – Prim-Dirijor al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti și Profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, cu o activitate impresionantă alături de London Symphony Orchestra, de Orchestra Națională a Rusiei și de Orchestra Națională de Tineret.
Maestrul Nicolae Licareț (România) – Director Artistic al Filarmonicii George Enescu din București
Maestrul Bujor Prelipcean (România) – Directorul General al Filarmonicii Moldova din Iași
Maestrul Gheorghe Costin (România) – Dirijor principal al Filarmonicii Banatul din Timișoara
Concursul International de Dirijat Jeunesses Musicales București este singurul proiect de dirijat al Rețelei Internaționale Jeunesses Musicales – recunoscut şi promovat – cea mai mare reţea internaţională pentru tineri muzicieni din întreaga lume – 85 țări. În România, a crescut de la an la an și de la ediție la ediție.
Proiectul este susținut de Asociaţia ELITE ART Club UNESCO şi este finanţat anul acesta, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Programului PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Anul acesta Concursul s-a bucurat și de sprijinul Sponsorului La Fântâna, alături de Partenerii: Filarmonica George Enescu și Medicover.

Parteneri media:
Radio România Cultural, Radio România Muzical, Senso TV, Metropotam, Oraşul meu, Calendar evenimente, Observator Cultural, Cariere, Port.ro, Art Out, BestMusic, Avatar Media Project, Way Media, Onlinegallerz.ro, Business Woman, Fundaţia PRO Patrimonio, Societatea Muzicala

Persoana de contact pentru relația cu presa:
Costin Grigore 0742 355 775, email info@eliteart.org

Astăzi incepe cea de-a VI-a ediţie a
Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti - 22 septembrie 2015

ELITE ART Club UNESCO vă invită să participaţi la un eveniment dedicat presei, ce anunţă deschiderea „Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti”, ajuns în 2015 la cea de-a VI-a ediţie. Evenimentul va avea loc în data de 22 septembrie 2015, începând cu ora 13:30 şi se va desfăşura în Sala Mică a Ateneului Român.

Ca în fiecare an, „Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti” va avea loc la Ateneul Român, perioada de desfăşurare a ediţiei a VI-a fiind 22 – 26 septembrie 2015.
Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti în România constituie un exemplu de bună practică, care a demonstrat sustenabilitate, creştere şi dezvoltare exponenţială încă de la prima sa ediţie, din 2010, atât ca număr de participanţi, cât şi ca diversitate şi experienţă.

Concursul este dedicat tinerilor dirijori de toate naţionalităţile, având vârsta până în 35 de ani. În urma analizei dosarelor, juriul, format din 7 personalităţi marcante ale vieţii muzicale mondiale, a ales 50 de concurenţi pentru etapa I. Şi în acest an concursul reuneşte reprezentanţi de pe 5 continente, remarcându-se prin interesul suscitat la nivel global. Lista completă a admişilor poate fi consultată pe site-ul proiectului: www.bucharestcompetition.ro.

Cei 50 de concurenţi vor trebui să parcurgă patru etape eliminatorii în urma cărora doar trei dintre ei vor reuşi să ajungă în etapa finală. Etapa finală a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, când cei 3 finalisti vor dirija un Concert de Gală în Sala Mare a Ateneului Român, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

Concertul va începe la ora 19.00 și are ca invitat special în cadrul Galei – pe admirabila Adela Liculescu, pianista care în 2014 a câştigat premiul pentru cel mai bine clasat participant român din cadrul Concursului Internaţional George Enescu. (http://festivalenescu.ro/pianista-adela-liculescu-premiata-la-concursul-enescu-inrepreteaza-rahmaninov-chopin-si-schumann-in-cadrul-concursului-international-de-dirijat-jeunesses-musicales/ ).
Intrarea la Concertul de Gală de pe data de 26 septembrie este liberă, pe baza unei invitaţii care poate fi obţinută gratuit la adresa info@eliteart.org sau la numarul de telefon 0748100278.

La finalul concertului juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistică şi pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor finalişti: Premiul I (2500 euro),
Premiul II (2000 euro), Premiul III (1500 euro). Un premiu special în valoare de 1000 de euro, va fi acordat de juriu pentru cel mai bine clasat participant român. De asemenea, juriul va oferi drept premii angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timişoara, Sibiu, Iaşi şi Kielce (Polonia).

Concurenţii acceptaţi în prima etapa a concursului vor fi evaluaţi de un juriu format din 7 personalităţi ale vieţii muzicale contemporane din Romania si din străinătate: Mark Stringer (SUA – preşedintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licaret, Bujor Prelipcean şi Gheorghe Costin – România.

Evenimentul este organizat de Asociaţia ELITE ART Club UNESCO – reprezentant exclusiv în România a Jeunesses Musicales International – şi este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Programului PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Bucharest Competition – Jeunesses Musicales Romania – http://www.bucharestcompetition.ro/
2014 – https://www.youtube.com/watch?v=xYCSD1vtBnw
2013 – https://www.youtube.com/watch?v=shf87lbMdDU

Sponsor: La Fântâna

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Senso TV, Metropotam, Oraşul meu, Calendar evenimente, Observator Cultural, Cariere, Port.ro, Art Out, BestMusic, Avatar Media Project, Way Media, Onlinegallerz.ro, Business Woman, Fundaţia PRO Patrimonio,

Persoana de contact pentru relația cu presa:
Costin Grigore 0742 355 775, email info@eliteart.org.


Haoran Li, marele castigator al Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales –editia a V-a

Vineri, 5 septembrie 2014, Haoran Li, 28 de ani, din China, a castigat Finala Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales, a V-a editie, in cadrul Concertului de Gala care a avut loc la Ateneul Roman. Ceilalti doi finalisti au fost: Yang Jiao, 29 de ani (China) care a castigat Premiul al II-lea si Donka Miteva, 34 de ani (Bulgaria) – Premiul al III-lea. Drept Premiu Special, toti trei au dirijat in data de 6 septembrie in deschiderea Concursului International ”George Enescu”, proiect caruia Concursul Jeunesses Musicales Bucuresti ii este afiliat.

Cu ambii parinti muzicieni, Haoran Li si-a inceput studiul muzical, la pian, inca de la varsta de 5 ani. In 2003, a inceput sa studieze tehnica dirijorala cu faimosul dirijor si profesor, Xu Xin. In 2011 a fost admis la Master in cadrul Colegiului de Muzica Hans-Eisler, unde studiaza sub indrumarea profesorilor Ehwald si Baum. Din 2013 a dirijat concerte cu Orchestra Filarmonica Guangzhou si cu Orchestra Filarmonica Hangzhou, in China, cat si un concert in Berlin.

In cadrul Concertului de Gala care i-a avut ca solisti pe Irina Iordachescu si Adrian Dumitru, alaturi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu au mai fost acordate urmatoarele premii:
Alexandru Mija si Alexandru Ilie – Premiul pentru cei mai bine clasati romani
Sander Frans Frederik Teepen (Olanda) si Yuta Shimizu (Japonia) – Mentiuni, iar Sander Frans Frederik Teepen (Olanda) a primit si Premiul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu.

Toti cei trei finalisti au primit un concert la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Moldova din Iasi, de asemenea Haoran Li a primit si un concert la pupitrul Filarmonicii Banatul din Timisoara, iar Giancarlo Rizzi (Italia), unul dintre semi-finalisti, a primit un concert la pupitrul Filarmonicii din Kielce (Polonia).

Optzeci si opt (88) de concurenti s-au inscris la editia a V-a a Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales 2014, tineri dirijori sub 35 de ani din 37 de tari si 5 continente, precum Italia, China, Romania, Rusia, Japonia, Bulgaria, Coreea de Sud, Germania, Polonia, Portugalia, Austria, Grecia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Bolivia, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Iran, Israel, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Serbia, Siria, Spania, Turcia, Venezuela, Croatia, etc. Dintre ei au fost selectati 50 sa participe in prima etapa.

Concursul, care s-a desfasurat in perioada 1-5 septembrie, a beneficiat de un juriu de exceptie format din 7 personalitati marcante ale vietii muzicale romanesti si internationale:
Maestrul Horia Andreescu – Dirijor principal al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti si profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti – Presedintele juriului (Romania)
Maestrul Mark Stringer (SUA) – Dirijor si profesor de dirijat la Universitatea de Muzica si Arte din Vienna
Maestrul Nicolae Licaret (Romania) – Director artistic al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti
Maestrul Bojan Sudjić (Serbia) – Directorul artistic al Departamentului de Productie Muzicala al RTV Serbia si Dirijor principal al Corului si Orchestrei Simfonice al RTV Serbia.
si profesor de dirijat la Universitatea de Arte Muzicale din Belgrad.
Maestrul Gheorghe Costin (Romania) – Dirijor principal al Filarmonicii Banatul din Timisoara
Maestrul Jacek Rogala (Polonia) – Director si Dirijor principal al Filarmonicii din Kielce, Polonia
Maestrul Bujor Prelipcean (Romania) – Directorul Filarmonicii Moldova din Iasi

Concursul International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales este singurul proiect de dirijat recunoscut şi promovat din Reteaua Internatională Jeunesses Musicales – cea mai mare reţea internaţională pentru tineri muzicieni din întreaga lume – 85 tari. In Romania, a crescut de la an la an si de la editie la editie.

Concursul International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales – editia a V-a, 2014 este implementat de Asociatia ELITE ART Club UNESCO – Jeunesses Musicales Romania si sustinut financiar de Administratia Fondului Cultural National si ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Sponsori: Romtelecom, Cosmote, Corciu si Asociatii. Parteneri: Filarmonica George Enescu, Ella Congress&Events, Medicover, Way Media, Ibis Hotels, Athenee Palace Hilton, Aqua Carpatica. Parteneri media principali: Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural.

Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta: Cezara David, email cezara.david@eliteart.org si mobil 0748 100 279.

Finala si Concertul de gala al Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales 2014

Vineri, 5 septembrie 2014, la Ateneul Roman, ora 19.00, are loc Concertul de Gala – Finala Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales, a 5-a editie, un proiect afiliat Concursului International George Enescu. Cei trei finalisti sunt: Haoran Li (China), Donka Miteva (Bulgaria) si Yang Jiao (China).
Concertul ii are ca solisti pe Irina Iordachescu si Adrian Dumitru, alaturi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu. Cei trei finalisti care se califica in ultima runda si vor evolua pe scena in seara de 5 septembrie primesc un premiu special: vor dirija seara urmatoare in deschiderea Concursului George Enescu.Programul va cuprinde urmatoarele lucrari:
Robert Schumann – Simfonia nr. 2 in Do major, op. 61– partea I
Robert Schumann – Simfonia nr. 1 in Si bemol major, op. 38 „Primavara” – partea I
Robert Schumann – Simfonia nr. 4 in re minor, op. 120 – partea I
G. Verdi – La Traviata – Act III – Duet „Parigi o Cara”
G. Verdi – Luisa Miller – Act II – Aria „Oh! Fede Negar Potessi”
G. Puccini – La Boheme – Act I, nr. 7 – Aria “Si, mi chiamo Mimi”Concursul International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales este singurul proiect de dirijat recunoscut şi promovat din Reteaua Internatională Jeunesses Musicales – cea mai mare reţea internaţională pentru tineri muzicieni din întreaga lume – 85 tari. In Romania, a crescut de la an la an si de la editie la editie, ajungand in 2014 sa aiba inscrisi in prima etapa 88 de concurenti, din 37 de tari si 5 continente, precum Italia, China, Romania, Rusia, Japonia, Bulgaria, Coreea de Sud, Germania, Polonia, Portugalia, Austria, Grecia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Bolivia, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Iran, Israel, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Serbia, Siria, Spania, Turcia, Venezuela, Croatia, etc .Pe durata celor 5 zile (1-5 septembrie), 50 de concurenti, tineri dirijori sub 35 de ani, au fost evaluati de un juriu format din 7 personalitati marcante ale vietii muzicale romanesti si internationale, maestrii Horia Andreescu (Romania), Mark Stringer (SUA), Nicolae Licaret (Romania), Bojan Sudjić (Serbia), Gheorghe Costin (Romania), Jacek Rogala (Polonia) si Bujor Prelipcean (Romania).

Marele Premiu al Concursului este de 1000 de Euro, urmat de premiile II si III, in valoare de 750 Euro, respective 500 de Euro si Premiul pentru cel mai bine clasat participant roman de 300 de Euro. Una dintre marile realizări ale concursului este că tinerii dirijori vor avea şansa să dirijeze, în urma competiţiei, concerte la pupitrul orchestrelor partenere, în stagiunile lor permanente.

Proiectul este implementat de Asociatia ELITE ART Club UNESCO – Jeunesses Musicales Romania, cu finantare de la Administratia Fondului Cultural National si ARCUB si sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Sponsori: Romtelecom, Cosmote, Corciu si Asociatii. Parteneri: Filarmonica George Enescu, Ella Congress&Events, Medicover, Way Media, Ibis Hotels, Athenee Palace Hilton, Aqua Carpatica. Parteneri media principali: Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural.

Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta: Cezara David, email cezara.david@eliteart.org si mobil 0748 100 279.

Un tânăr dirijor din Orient rupe inima târgului la Bucureşti

Aşa a fost! Cu totul recent Kah Chun Wong, originar din Singapore, a fost declarat laureat cu distincţie supremă a celei de a patra ediţii a competiţiei tinerilor dirijori, Jeunesses Musicales. Concursul s-a desfăşurat la Ateneul Român, în compania orchestrei Filarmonicii, în zilele sfârşitului lunii august. Impresionant! Cu totul impresionant!….vezi continuarea pe aici

Concursul de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, 26-29 Noiembrie 2010

ELITE ART Club UNESCO (www.eliteart.org), reprezentantul exclusiv în România a Jeunesses Musicales International (www.jmi.net cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tineri muzicieni din întreaga lume) a organizat împreună cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, prima editie a CONCURSUL DE DIRIJAT JEUNESSES MUSICALES BUCUREȘTI.
Desfasurat in perioada 26-29 Noiembrie 2010, editia I a CONCURSULUI DE DIRIJAT JEUNESSES MUSICALES BUCUREȘTI s-a bucurat de prezenta internationala.În urma preselecției, următorii concurenți au intrat in marea competitie: Florent Bazelaire de Boucheron, Gabriel Bebeșelea, Lucian Beschiu, Mihaela Cesa-Goje, Daniel Enășescu, Constantin A. Grigore, Stefan Gabriel Iliescu, Matei Pop, Cristian Sandu.
In competitia pentru premiile CONCURSULUI DE DIRIJAT JEUNESSES MUSICALES BUCUREȘTI au intrat 4 semifinalisti: Gabriel Bebeselea, Daniel Enasescu, Matei Pop si Cristian Sandu

S-au acordat 2 premii intai si 1 premiu trei: Gabriel Bebeselea si Cristian Sandu au fost castigatorii iar Daniel Enasescu este detinatorul celui de-al treilea premiu.

Componenţa juriului a fost următoarea:

• Preşedinte – Cristian Mandeal
• Gheorghe Costin
• Ladislau Csendes
• Dumitru Goia
• Nicolae Licaret

Concertul de Gala al Laureaților a avut loc la Universitatea Naţionala de Muzică Bucureşti, sala „George Enescu” – Luni, 29 noiembrie, ora 19:30. Au putut fi audiate Uvertura Operei Egmont (L. van Beethoven – premiul I), Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră ( Fr. Chopin – premiul III) și Simfonia nr. 4 (F. Schubert – premiul I), interpretate de către Orchestra Națională de Tineret, avându-i la pupitru pe 3 dintre cei mai talentați tineri dirijori, premianții competiției.

Etapa Finală a concursului, (Luni 29 Noiembrie între orele 12:00-14:00 la Universitatea Naționala de Muzică București, Sala „George Enescu”) a fost deschisă publicului.

Concursul a fost deschis tinerilor dirijori născuţi după 1 ianuarie 1975.

Concursul de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, ediţia a II-a, 14-17 iunie 2011


ELITE ART Club UNESCO (www.eliteart.org), reprezentantul exclusiv în România a Jeunesses Musicales International (www.jmi.net cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tineri muzicieni din întreaga lume) a organizat împreună cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a doua ediţie a CONCURSUL DE DIRIJAT JEUNESSES MUSICALES BUCUREŞTI.

Desfasurat in perioada 14-17 iunie 2011, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si la Radiodifuziunea Romana, editia a II-a CONCURSULUI DE DIRIJAT JEUNESSES MUSICALES BUCURESTI s-a bucurat de prezenta internationala.

In competitia pentru premiile CONCURSULUI DE DIRIJAT JEUNESSES MUSICALES BUCUREŞTI au intrat 3 finalişti: Vlad Agachi, Roman Baltag si Thomas Crowley (Irlanda)

Juriul a acordat 2 premii doi si 1 premiu trei: Roman Baltag si Thomas Crowley s-au clasat pe locul al doilea, iar Vlad Agachi a obtinut premiul al treilea.

Alaturi de diplome si premiile in bani, castigatorii vor sustine si un concert in cadrul Bucharest Music Film Fest la pupitrul Orchestrei Camerata Regala avand-o ca solista pe violonista Simina Croitoru.

Componenţa juriului a fost următoarea:

• Preşedinte – Dumitru Goia
• Iurie Florea
• Iulian Leventiu

Concursul International de Dirijat Jeunesses Musicales, Bucuresti, 2-6 septembrie 2012


26 de tineri dirijori din 16 tari participa la cea de-a 3a editie a Concursului International de Dirijat Jeunesses Musicales Bucuresti care va avea loc intre 2 si 6 septembrie 2012 la Ateneul Roman.

Bucurestiul va fi gazda a 26 dintre cei mai buni tineri dirijori la nivel international care vor participa in perioada 2- 6 septembrie 2012s la Concursul International de Dirijat Jeunesses Musicales. Aflat deja la cea de-a 3a editie, competitia se bucura anul acesta de prezenta a concurenti din 16 tari: Spania, Rusia, Taiwan, Marea Britanie, SUA, Brazilia, Israel, Grecia, Belgia, Cehia, Japonia, Venezuela, Coreea de Sud, Singapore, Austria si Romania.

Prima etapa eliminatorie, etapa cu pian, va avea loc in data de 2 septembrie, urmatoarele desfasurandu-se la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu”. Juriul, format din personalitati marcante ale vietii muzicale nationale si internationale – Horia Andreescu (presedinte), Octav Calleya, Petre Sbarcea, Nicolae Licaret, Gheorghe Costin, Marius Hristescu – ii va desemna pe cei 3 finalisti care vor concerta in data de 6 septemrbrie in cadrul Galei Concursului International de Dirijat Jeunesses Musicales.

Pe langa premiile in bani – premiul pentru locul I este de 1000 de euro, pentru locul al II-lea de 500 de euro, iar pentru locul al III-lea de 300 de euro – finalistii vor obtine angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonice din Romania.

Evenimentul este organizat de ELITE ART Club UNESCO, reprezentata exclusiva in Romania a Jeunesses Musicales International, si este finantat de Ministerul Culturii si Cultelor si de Adminitratia Fondului Cultural National. Parteneri ai evenimentului : Filarmonica George Enescu, ELLA Traveland, Medicover, , Cocor Chanel.

www.eliteart.org

«Jeunesses Musicales» şi tinerii dirijori

Dacă primele două ediţii ale Concursului de dirijat organizat de Jeunesses Musicales România s-au derulat cu destulă discreţie, ediţia III – dar cea dintâi cu deschidere internaţională – a beneficiat, la începutul lunii septembrie, şi de mediatizare adecvată, participând 26 de tineri din 16 ţări precum Spania, Belgia, SUA, Brazilia sau Venezuela, desigur şi din România, cei calificaţi în finală fiind însă din Taiwan, Coreea de Sud şi Anglia. La prima etapă, candidaţii au evoluat cu acompaniamentul de pian susţinut de Verona Maier şi Raluca Oatu, pentru ca în următoarele 3 etape să aibă privilegiul de a apărea la pupitrul Filarmonicii bucureştene; un juriu alcătuit, în principiu, din dirijori invitaţi din toate zonele ţării – preşedinte Horia Andreescu (Bucureşti), membrii Petre Sbârcea (Cluj), Gheorghe Costin (Timişoara), Marius Hristescu (Craiova) -, dar şi Octav Calleja sosit din Spania sau pianistul Nicolae Licareţ, în calitate de director artistic al Filarmonicii, a ales ca în finală să acceadă doar 3 dirijori, pe care, sub cupola Ateneului, un public extrem de numeros a avut ocazia să-i descopere abordând pagini din marea literatură universală, alese tocmai pentru că ridică probleme complexe atât în acompaniament, cât şi în paginile simfonice de Brahms.

Astfel, în 6 septembrie, taiwanezul Tung-Chieh Chuang (anterior laureat la alte concursuri în ipostază de pianist sau cornist, studiind, în ultimii ani, arta dirijorală, în SUA), a condus Introducere şi Rondo capriccioso de Saint-Saens, acompaniind (destul de plat în momentele de piano, dar strălucitor în forte) demersul solistic al violonistei Simina Croitoru (dezinvoltă, cu o tehnică performantă şi sunet generos, rezolvând cu aplomb dificultăţile partituri)i; gestica sigură, capacitatea de a conduce fraza cu eleganţă şi cursivitate, într-o construcţie densă şi coerentă, expresivă, a atras atenţia însă în special în partea I din Simfonia nr. 2, remarcându-se deopotrivă necesitatea unui plus de fermitate în mişcarea braţelor, care va veni poate cu timpul.

Următorul candidat a fost britanicul George Jackson, la care s-a simţit imediat experienţa deja acumulată la pupitrul unor ansambluri din UK, Suedia sau Austria, având şi atitudinea şi siguranţa necesară, deşi braţele sunt încă rigide, iar maniera de tratare a partiturilor mult mai rezervată şi nu atât de expresivă pe cât ar fi cerut şi Tzigane de Ravel (din nou cu Simina Croitoru) şi prima parte din Simfonia nr. 1; apoi, pe podium a urcat sud-coreeanul Yun Hyun Jin (la rândul său dirijor şi director muzical al Filarmonicii de tineret Marburger, studiind în Germania şi Elveţia), etalând un temperament mult mai pregnant şi o implicare efectivă în actul interpretativ, acompaniind cu supleţe Melodiile lăutăreşti de Sarasate (Simina Croitoru făcând astfel un „tur de forţă” care i-a testat şi rezistenţa într-un repertoriu solicitant, uşoarele neclarităţi trădând, probabil, oboseala), apoi partea I din Simfonia nr. 4, cu o gestică foarte bună şi o cunoaştere atentă a lucrării, dar m-a surprins faptul că au fost şi momente inconsistente, dând impresia că relaţia între partizi „nu se leagă” într-un edificiu sonor cu o anume monumentalitate, aşa cum era de aşteptat.

Ţinând seama de modul în care s-au prezentat şi în etapele precedente, juriul i-a acordat totuşi Marele Premiu, primind şi un concert în stagiunea 2013-2014 a Filarmonicii care, la rândul său, i-a conferit (în urma votului) şi Diploma din partea orchestrei, semn că au colaborat foarte bine şi în timpul repetiţiilor. Premiul II i-a revenit lui George Jackson, invitat să dirijeze şi la Craiova, iar Premiul III lui Tung-Chieh Chuang, care a apărea şi la pupitrul Filarmonicii din Sibiu.

Probabil că spectatorii se aşteptau să asiste la Gala laureaţilor, dar au avut surpriza să vadă chiar etapa finală, aşa încât, în timp ce juriul delibera, orchestra a fost condusă de Gabriel Bebeşelea – câştigătorul primei ediţii -, în Uvertura Egmont de Beethoven, tânărul dirijor dovedind rigoare şi anvergură, capacitatea de a contura planuri diferenţiate expresiv (aşa cum a demonstrat, de altfel, şi în spectacolele sau concertele pe care le susţine ca angajat al Operei din Iaşi, dar şi în fosa Operei din Bucureşti, unde a reuşit o adevărată performanţă în coordonarea producţiei studenţeşti cu Don Giovanni de Mozart, în vara acestui an).

Iar maestrul Horia Andreescu a înmânat Menţiuni unor tineri care, deşi nu s-au calificat în finală, s-au aflat, ca şi alţi colegi, chiar pe scenă, dornici să urmărească (şi probabil să susţină) evoluţia celor selectaţi; în aplauzele publicului, au fost recompensaţi astfel Adelin Cătineanu (România), Diego Gonzales Havilar (Spania) şi Vlad Vizireanu (România-SUA).

Organizat de Clubul “Elite Art” – UNESCO – reprezentant exclusiv în România al Jeunesses Musicales International, cu multă dăruire, entuziasm şi dorinţă de a fi cu adevărat performant, Concursul a fost posibil şi prin colaborarea cu Medicover (finala constituind un preambul al Conferinţei XIV Medicover), implicându-se astfel şi dr. Daşcă, binecunoscut pentru serile muzicale pe care le realizează, de câţiva ani, în Capitală, şi prin finanţarea, ca proiect, (şi) de către Ministerul Culturii şi de AFCN, efortul financiar fiind, de asemenea, substanţial.  A fost un bun prilej ca Medicover să premieze câţiva olimpici la matematică, fizică şi informatică, într-un demers care merită toată admiraţia.

Ediţia internaţională a Concursului de dirijat „Jeunesses Musicales” a fost, realmente, un succes, Filarmonica ridicându-se la nivelul valoric pe care, din păcate, îl „dezvăluie” doar uneori, reuşind să se adapteze, în câteva clipe, de la o baghetă la alta, compensând lipsa de experienţă a tinerilor dirijori prin profesionalismul cu care au interpretat fiecare opus, ajutându-i astfel, cu discreţie dar eficient, pe cei care, poate, peste ani, se vor afirma în elita muzicală a lumii, primind, la început de carieră, şi girul şi încrederea artiştilor de la Bucureşti. Ceea ce, pentru mulţi dintre cei laureaţi aici în alte competiţii, a fost, adesea, de bun augur…

(9 septembrie 2012)
Anca Florea

 

http://www.onlinegallery.ro/cronica/%C2%ABjeunesses-musicales%C2%BB-si-tinerii-dirijori