Image module

Horia Andreescu

Fondator al orchestrei de camera Virtuozii din Bucuresti, profesor asociat al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si fost director al formatiilor muzicale Radio, Horia Andreescu este in prezent prim dirijor al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti.

Studiile sale la Universitatea de Muzica din Bucuresti (compozitie şi dirijat cu profesori exceptionali), la Academia de Muzica de la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher), precum si cursurile cu Sergiu Celibidache sunt o baza solida a devenirii sale dirijorale.

Din colaborarile lui Horia Andreescu cu orchestre din Romania si strainatate – mai cu seama din Germania, unde numara 13 ani de „dirijor oaspete permanent” la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeasi functie la Dresdner Philharmonie si 21 de ani la Staatskapelle Schwerin -, exista peste 60 de inregistrari pe piata discografica, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Iata cateva din cele mai recente: un CD realizat cu Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, editat la C.P.O. in 2007; altul inregistrat la Westdeutscher Rundfunk Koln (creatii ale compozitorului Pascal Bentoiu), editat in 2004 la Hastedt; un CD editat in 2008 la „Electrecord” cu lucrari de Dvorak si Musorgski-Funtek, inregistrate cu Netherlands Philharmonic Orchestra si, in 2009, Oratoriul Bizantin de Pasti de Paul Constantinescu, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, editat de Casa Radio.

Integrala Enescu (8 CD-uri), editata de „Electrecord” si „Olympia-Londra” si bine difuzata, contribuie consistent la cunoasterea de la Tokyo pana la New York a acestui mare compozitor.

Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, de pilda London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum si turneele individuale sau cu Orchestra Nationala Radio si Filarmonica „George Enescu” la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen si, fireste, Festivalul International „George Enescu” de la Bucuresti, rotunjesc succinta prezentare a acestui dirijor.