Editia a X-a, 2019

August 2019
Image module

A X-a editie a Concursului International de Dirijat

Jeunesses Musicales Bucharest

2019

Acest proiect reprezintă implementarea în România, de către ELITE ART Club UNESCO (în calitatea sa de reprezentant unic al României la Jeunesses Musicales International), a concursului de conducere inițiat de Jeunesses Musicales International, unul dintre cele mai renumite și a apreciat concursurile de muzică clasică pentru tinerii din lume, cu o istorie de peste 50 de ani.

Scopul Concursului Internațional de Conduită Jeunesses Musicales București este de a crea oportunități pentru tinerii muzicieni din întreaga lume pentru a-și spori participarea la instituțiile europene de creație. Ca atare, oportunitățile de performanță oferite de Concursul Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București vor promova nu numai muzica și talentele tinere, ci vor conduce în mod natural la o circulație semnificativă a operelor artistice și a produselor culturale.

Pe lângă obiectivul său principal, competiția dorește să stimuleze interacțiunea reciprocă și să creeze un dialog real între tinerii muzicieni, care să le permită să învețe unii de la alții, să descopere nu numai propriile abilități, ci și fapte despre trecutul lor socio-cultural promovarea dialogului intercultural.

Obiectivul general al Concursului Internațional de Dirijare Jeunesses Musicales București este de a asigura colaborarea transfrontalieră în rândul tinerilor: prin programul competiției și prin toate evenimentele pe care dorim să le realizăm, vom crea un spațiu de întâlnire și interpretare cu cât mai mulți participanți, din medii diferite, la conștientizarea diversității culturale și la consolidarea dialogului intercultural.

Image module

Yifan SUN, China

Premiul intai

In prezent, Yifan Sun este student in ultimul an la Conservatorul de Muzica din Shanghai unde studiaza dirijatul. Dirijatul este disciplina sa principala si studiaza sub indrumarea profesorilor Guoyong Zhang si Daye Lin iar in acelasi timp isi continua studiile de pian ca a doua specializare.
Yifan Sun a inceput sa studieze pianul de mic iar in anul 2005 a fost acceptat la scoala primara afiliata Conservatorului de Muzica din Shanghai iar mai tarziu, in 2008, a fost acceptat la scoala generala afiliata aceluiasi conservator – in ambele cazuri media sa de admitere a fost cea mai mare. In 2012, Yifan a castigat premiul intai in cadrul sectiunii de pian a Concursului Asiatic pentru Tineri Muzicieni, editia a V-a. In perioada 2005 – 2014 a obtinut numeroase burse de studiu, pe unele dintre ele detinandu-le mai multi ani la rand precum bursele Niu Ende, Tang Junyuan si Yamaha.
Yifan a fost acceptat in cadrul Conservatorului de Muzica din Shanghai in 2014. A intrat cu media cea mai mare si si-a ales dirijatul ca specializare principala. In 2016, a participat la ceremonia de deschidere a Disney Shanghai in calitate de asistent muzical al unuia dintre cei mai cunoscuti compozitori chinezi, Tandun. Din 2014 a dirijat mai multe orchestra precum Orchestra Simfonica din Shanghai, Orchestra Operei din Shanghai, Orchestra Simfonica din Qingdao, Orchestra Simfonica din Shenzhen, Orchestra Simfonica din Hangzhou, Orchestra Simfonica din Hebei, Orchestra Simfonica din Sichuan, Orchestra Simfonica din Guiyang si Orchestra Operei din Gansu etc.
In ultimii ani a participat la mai multe repetitii ale Operei din Shanghai in calitate de dirijor asistent. In August 2018 a participat la cea de-a IX-a editie a Concursului International de Dirijat Jeunesses Musicales Bucuresti si a fost selectat ca unul dintre cei 12 semi-finalisti. Pentru anul academic 2017-2018 a castigat bursa de studi nationala. A participat la masterclassuri cu Jorma Panula, John Nelson, Thomas Sanderling, Ronald Zollmann, Valerio Paperi si a fost foarte apreciat de acesti maestri.

Image module

Jascha GRAF VON DER GOLTZ, Germania

Premiul al II-lea

Jascha von der Goltz s-a nascut in anul 1994, la Freiburg im Breisgau in Germania.
Nu este doar un pianist foarte talentat dar are si multa experienta de lucru in orchestre profesioniste in calitate de percutionist si violoncelist. Nascut intr-o familie de muzicieni, a fost in contact constant cu repertoriu orchestral de cand s-a nascut. Ambii sai parinti lucreaza cu orchestre profesioniste foarte cunoscute de importanta istorica si prin urmare Jascha s-a obisnuit de tanar cu procesul interpretativ si cu sistemul de gandire intensiv pe care acesta il presupune.
Pana la varsta de 16 ani s-a concentrat pe percutie, a castigat mai multe premii intai la cunoscuta competitie “Jugend Musiziert” in Germania si a obtinut numeroase burse de studiu din partea “Deutsche Stiftung Musikleben”, “BGV” si “Sparkasse”. Mai mult, a primit premiul “tanarul artist al anului” din partea “Zelt-Musik-Festival”. Timp de doi ani a fost membru “Landesjugenorchester Baden-Württemberg” si inspirat de dirijorul Christoph Wyneken a decis sa devina dirijor.
Dupa ce a a facut voluntariat social timp de un an in Nicaragua si-a inceput studiile in anul 2015 la Conservatorul din Freiburg unde studiaza muzica si dirijatul cu compozitorul Massimiliano Matesic si dirijorul Scott Sandmeier.
De atunci a dirijat numeroase orchestra precum Stuttgarter Philharmoniker, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Filarmonica Daneza de Sud, Orchestra Simfonica Duna din Budapesta, Orchestra Simfonica Pazardzhik, Orchestra Academica din Freiburg si multe altele. Si-a continuat munca de percutionist si violoncelist in cadrul unor orchestra precum Freiburger Barockorchester, Symphonieorchester Crescendo si altele.
Din 2016 pana in 2017 a fost dirijorul principal al “Junges Kammerorchester Freiburg”.Din August 2018 studiaza sub indrumarea lui Ole Kristian Ruud si Sigmund Thorp la Academia Norvegiana de Muzica din Oslo. Pentru a-si imbogati studiile a participat la masterclassuri cu nenumarati dirijori precum Vasily Petrenko, Nicolás Pasquet, Jorma Panula si multi altii.
Repertoriul sau variaza de la barocul timpuriu la muzica contemporana.

Image module

Chunyi ZHAO, China

Premiul al III-lea

Chunyi Zhao a inceput sa studieze vioara la varsta de patru ani. La varsta de noua ani a fost acceptata la Conservatorul Central din China unde a studiat timp de 10 ani. A terminat Universitatea Nationala din Singapore – Conservatorul Yong Siew Toh si a studiat vioara cu Zhang Hong, Zhao Wei, Lin Yao Ji, Tang Wei Jian, Li Da si Ng Yu-Ying. A studiat dirijatul cu Jason Lai si Chan Tze Law. A castigat premiul intai in cadrul editiilor V si VI ale Concursului National de Vioara pentru Tineri si Copii din China. Este interesata de muzica de camera si orchestrala.
Dupa ce a urmat un curs de dirijat in 2015, a descoperit ca dirijatul este pasiunea ei si s-a decis sa urmeze un modul avansat de cursuri in cadrul Conservatorului Yong Siew Toh. Pentru a se exprima mai bine, a decis sa studieze de asemenea canto.
In timpul studiilor sale la conservator a primit rolul de a canta in cadrul unui trio de coarde cu membrii ai Orchestre des Champs- Élysées. In cadrul unui concert scolar a cantat alaturi de maestrul Gabor Takács- Nagy si pianistul Andras Schiff. A fost invitata sa cante alaturi de Orchestra of the Music Makers (OMM) in calitate de concertmaistru in cadrul unuia dintre concertele stagiunii si a fost de asemenea invitata sa dirijeze sectia de viori si sectia de coarde in cadrul repetitiilor.
Din Iulie 2017 studiaza dirijatul cu Sicong Bian in Shenyang.

Image module

Cristian Spătaru

Premiu pentru cel mai bine clasat participant roman

Cristian Spataru s-a nascut in anul 1993 la Chisinau, in Republica Moldova. A inceput sa studieze muzica la varsta de 8 ani cand a luat primele lectii de pian si teorie muzicala si a cantat in cor. In 2008 si-a inceput studiile la Colegiul de Muzica. Cristian a castigat de trei ori la rand premiul I in cadrul Concursului National de Compozitie din Moldova. A lucrat cu Orchestra Nationala de Tineret pentru care a compus 5 lucrari si peste 150 de orchestratii.
In 2013 si-a inceput studiile la Academia de Muzica din Chisinau unde a studiat compozitia sub indrumarea lui Pavel Rivilis. La 21 de ani si-a inceput studiile Magister Artium in Compozitie la Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului din Viena unde se afla in anul al VI-lea si studiaza sub indrumarea lui Michael Jarrell. In 2016 isi incepe studiile Magister Artium in Dirijat cu Mark Stringer la aceeasi universitate de muzica.
A compus aproape 100 de lucrari de diverse tipuri care au fost interpretate de Joseph-Haydn-Saal MDW Vienna, Alte Schmiede Vienna, Kursalon Vienna, Laxemburger Schloss Upper Austria, Alte Rathaus Vienna, Arnold Schönberg Center Vienna si chiar Musikverein Vienna.

Image module

Daniel Rueda Blanco

Premiul Special al Orchestrei Filarmonice „George Enescu”

Dirijorul si pianistul columbian Daniel Rueda Blanco a fost numit in anul 2019 dirijorul principal al Orchestrei Musikverein St. Pölten. In cadrul stagiunii 2018/19 Daniel si-a facut debutul dirijand Ensemble PHACE (Austria) si Ortenau Orchester Offenburg (Germania). In 2018 a primit prestigioasa bursa de studiu a Fundatiei Sobotka-Janeczek in Viena, acordata dirijorilor si solistilor care se remarca prin talentul exceptional.
Daniel a fost dirijorul principal al Orchestrei de Camera al Conservatorului National din Columbia (2014 – 2015) si al Ansamblului de Muzica Contemporana al aceluiasi Conservator (2013) si dirijor asistent pentru Orchestra Concertus21 din Viena (2018). A lucrat cu orchestre diferite in Columbia si in Europa: Orchestra de Coarde a Conservatorului din Strasbourg (Franta), Orchestra Universitatii din Strasbourg, Critical Orchestra de la MDW, Solist Kammerorchester din Viena, Orchestra ProArte din Viena si Orchestra Collegium Musicum din Bogotá.
In 2016 Daniel si-a terminat studiile de licenta cu onoruri la Conservatorul National din Columbia unde a studiat dirijatul cu Libardo Saavedra si Tetsuo Kagehira si pianul cu Raúl Mesa. In prezent Daniel urmeaza un Masterat in Dirijatul de Orchestra la Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului din Viena sub indrumarea profesorilor Simeon Pironkoff (dirijat) si Thomas Kreuzberger (pian).