Editia V, 2014

September, 1-5, 2014
Image module

Editia V, Concursul International de Dirijat

JEUNESSES MUSICALES BUCUREŞTI

STATUTE

Optzeci şi opt (88) de concurenţi s-au înscris la ediţia a V-a a Concursului Internaţional de Dirijat Bucureşti Jeunesses Musicales 2014, tineri dirijori sub 35 de ani din 37 de ţări (din 5 continente).

Finala şi Concertul de Gală au avut loc în data de 5 septembrie, la Ateneul Român şi i-a avut ca solişti pe Irina Iordăchescu şi Adrian Dumitru, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu.

Image module

Haoran Li, China, Premiul I

Premiul Orchestrei Filarmonicii George Enescu

Haoran Li a primit un concert cu Orchestra Filarmonicii din Moldova din Iași și un alt concert la Filarmonica Banatului din Timișoara.

Image module

Yang Jiao, China

Premiul II

Yang Jiao este absolvent al Conservatorului Central al Muzicii de la Beijing, unde a studiat dirijarea profesorilor Xin Xu și Maestro Yi Zhang și a fost dirijor asistent la Maestro Yongyan Hu. În prezent își desfășoară Masterul de Muzică în dirijarea orchestrală la Școala de Muzică din Yale, unde studiază cu Maestro Shinik Hahm.

În 2006, Jiao a câștigat Premiul al III-lea la Concursul Național de Conduită Shenzhen din China. De atunci a fost invitat să se angajeze anual la Festivalul de Muzică Modernă din Beijing. În 2007, domnul Jiao a participat la Asia Tour of the Symphony Orchestra din Londra, unde a urmat o clasă de master cu Maestro Daniel Harding și a condus celebra orchestra.

Începând cu anul 2007, Jiao a fost dirijorul rezident al Orchestrei Simfonice din Lanzhou și dirijorul rezident al Orchestrei Simfonice din cadrul Institutului de Tehnologie din Beijing. De asemenea, a fost dirijorul Orchestrei Simfonice de Golden Tail din Orchestra Simfonică din Școala Internațională din Beijing nr. 22 și Academia EOS Orchestra; A condus spectacole ale ambelor orchestre în 2009 la Centrul Național pentru Arte Spectacole de la Beijing. Domnul Jiao a primit, de asemenea, o laudă caldă de publicul local și de critici pentru spectacolele Orchestrei Simfonice de Aur Golden în timpul turneului lor din Franța din 2010.

În plus, Jiao a condus multe alte ansambluri în casa sa din China și din străinătate, printre care: Orchestra simfonică a tinerilor din China, Orchestra Simfonică a Tineretului din China, Chorus of Orchestra Simfonică de Radiodifuziune din China, Orchestra Simfonică de Opera și Dance din China, China Central Opera Symphony Orchestra Chineză de Tineret, China Orchestra Centrală Chineză, Orchestra Simfonică din Shenzhen, Orchestra Simfonică din Shenzhen, Orchestra Simfonică Jiangsu, Orchestra Simfonică Zhejiang, Orchestra Simfonică din Kunming, Orchestra Simfonică pentru Tineretul Macau și cel mai recent Orchestra Filarmonicii din Yale.

Deși studia și lucrează ca dirijor, Jiao nu a abandonat niciodată pianul până în ziua de azi. În august 2004, a câștigat Premiul al II-lea la primul concurs național de pian pentru Festivalul german Beethoven. Trio-ul de pian, stabilit pentru doar un an la acea vreme, a produs recent prima sa inregistrare. Jiao a interpretat mai târziu Ode lui Arnold Schoenberg lui Napoleon împreună cu Quintet-ul de coarde din Shanghai și profesorul Michael Friedmann de la Universitatea Yale.

Image module

Donka Miteva, Bulgaria

Premiul III

Din octombrie 2011, Donka Miteva este numită director artistic și dirijor al Collegium Musicum Berlin și a debutat la Sala Filarmonicii din Berlin în 2012.

În 2011, ea a fost premiată cu premiul special pentru realizările sale artistice de către grupul de prieteni Muzică și teatru Münster.

Intre anii 2007 si 2011, Donka Miteva a fost director si dirijor la Opera de Stat din Münster, Germania cu productii „Tristan si Isolde”, „Turandot”, „Rigoletto”, „Aida”, „Parsifal”, „Boris Godunow” „Nabucco” etc.

A colaborat cu Orchestra Simfonică din Münster, Simfonia Sonderborg, Filarmonica Enescu, Orchestra Festivalului de Sofia, Filarmonica Cehă Nord, Orchestra Simfonică Savaria, Opera din Burgas, Orquestra do Algarve a.o.

Donka Miteva a primit burse de la Societatea Richard Wagner, Accademia Musicale Chigiana, Academia Europeană Montepulciano și Fundația Noel Minet.

Donka Miteva a obținut Diploma de Diplomă în orchestră de la Hochschule Robert Schumann din Düsseldorf și masteratul în dirijarea coralei de la Academia de Stat de Muzică din Sofia. De asemenea, a studiat la Accademia Chigiana cu Maestro Gianluigi Gelmetti, Kenneth Keisler, Jorma Panula și Benjamin Zander.

Sander Frans Frederik Teepen, Netherlands & Yuta Shimizu, Japan

Mentiune

Mențiune de onoare și Sander Frans Frederik Teepen a primit, de asemenea, Premiul pentru Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Multumiri tuturor celor care au contribuit la acest proiect:

Image module