Image module

Cristian Mandeal

Cristian Mandeal a studiat pianul, compozitia si dirijatul la Brasov si Bucuresti, urmând apoi cursurile de maiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin si ale lui Sergiu Celibidache la München. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toata lumea, cu solisti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de vara si a predat cursuri de maiestrie).
Cristian Mandeal a dirijat in 32 de tari si in 25 de capitale ale lumii. Cariera sa a inceput cu orchestrele din Târgu Mures, Cluj si Bucuresti.
Din 1991 si până in prezent este Director General al Filarmonicii „George Enescu”. Este si Director Artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania. Incepând din 2005 a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester. Pâna in 2002 a fost Director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel, iar pâna in 2003 a fost dirijor rezident al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento din Italia.
A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu, editiile 2001 si 2003. A dirijat balet, precum si opera Stiffelio de Verdi la Opera de Stat din Viena. A realizat numeroase inregistrari pe discuri LP si compact cu muzica de opera, simfonica si de film. A inregistrat, de asemenea, simfonii si lucrari vocal-simfonice de Brahms pe noua CD-uri, lucrari complete de George Enescu, in fruntea Filarmonicii bucurestene, pentru Arte Nova. Cristian Mandeal este un promotor al muzicii lui Enescu, un capitol aparte reprezentându-l capodopera Oedipe, dirijata la Opera Nationala Româna din Bucuresti, la Deutsche Oper din Berlin si in versiune de opera-concert la Festivalul International de la Edinburgh, editia 2002.
In ianuarie 2005, la Cagliari, a dirijat premiera italiana si primele sapte spectacole cu aceeasi capodopera enesciana.