Image module

Cristian Mandeal

Student al lui Herbert von Karajan in Berlin si al lui Sergiu Celibidache in Munich, Cristian Mandeal este considerat ca fiind unul dintre cei mai importanti dirijori contemporani, activitatea sa cuprinzand patru decenii de munca neintrerupta.
Din 1987 pana in 2009 Cristian Mandeal a fost Dirijorul Principal si Directorul General Muzical al Filarmonicii Bucuresti iar sub indrumarea sa orchestra s-a impus pe scena internationala; a lasat in urma o institutie de exceptie. Cristian Mandeal a fost Directorul Northern Israeli Orchestra din Haifa (1999–2002), Simfonia Euskadi – Orchestra Nationala Basca, San Sebastian (2001–2008) si Dirijor Permanent al Orchestrei Haydn din Bolzano si Trento (2000–2003), Dirijor Invitat Principal al Orchestrei Hallé, Manchester (2005–2010—prima persoana din istoria de 150 de ani a orchestrei care a detinut acest titlu), Filarmonicii din Belgarde (sezonul 2006–2007), si Filarmonicii din Copenhaga (2006–2013).
Cristian Mandeal a lucrat cu multe dintre cele mai importante orchestre din lume, inclusiv London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Staatskapelle Berlin, Münchener Philharmoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestra Operei de Stat din Viena, Orchesters der Deutschen Oper Berlin, Filarmonica Ceha, Orchestrele Simfonice si Radio din Praga, Filarmonica din Israel, Orchestre Nationale de Belgique, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia di Roma, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI di Torino, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Gulbenkian Orchestra, Orchestra Simfonica Gothenburg, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, Sao Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varsovia, Sofia, Belgrad, si Zagreb, acestea fiind doar cateva exemple.
Cristian Mandeal a participat in cadrul a numeroase festivaluri dintre care amintim Edinburgh Festival, Festivalul de Primavara de la Praga, Bloomington Festival, Festivalul din Tivoli, Quincena Musical in San Sebastian, festivaluri in Istanbul, Ankara, Atena, Thessaloniki, Lisbaona, Brescia-Bergamo si Ravelo (Italia), Brno si Bratislava, Festivalul Janacek Ostrava, Festivalul BEMUS in Belgrad, Festivalul Primaverii din Tokyo etc. Dintre acestea, este important sa amintim Festivalul International si Concursul „George Enescu” in cadrul carora a fost Director Artistic in 2001 si 2003.
A colaborat cu unii dintre cei mai importanti solisti din lume, dintre care amintim Maxim Vengerov, Kristian Zimerman, Vadim Repin, Julian Rachlin, Victoria Mulova, Isabelle Faust, Radu Lupu, Ileana Cotrubaş, Renato Bruson, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelici, John Lill, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Oppitz, Grigori Sokolov, Boris Berezovski, Ivry Gitlis, Leonidas Kavakos, Shlomo Minz, Frank Peter Zimmermann, Maurice Andre, Yefim Bronfman si multi altii.
Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte in peste 36 de tari, muzica sa umpland publicul de inspiratie peste tot pe glob. A dirijat peste 60 de premiere, lucrari ale unor compozitori romani si straini, incluzand unele lucrari care i-au fost dedicate.
In ultimii 6 ani, Cristian Mandeal si-a concentrat eforturile in vederea rafinarii, educarii, dezvoltarii si sprijinirii Orchestrei Romane de Tineret care intr-un timp record a reusit sa devina un reprezentant de seama al culturii muzicale contemporane romanesti. In cadrul spectacolelor sale nationale si internationale Orchestra Romana de Tineret adevenit un veritabil ambasador al Romaniei.