Image module

Nayden Todorov

Nayden Todorov este unul dintre cei mai talentati muzicieni bulgari contemporani, care a devenit cunoscut datorita interpretatrilor sale muzicale versatile si energetice. Nascut in 1974 in Plovdiv, Bulgaria, a inceput sa studieze pianul la 5 ani si la 16 a debutat ca dirijor. Formarea sa ca dirijor a fost marcata de profesorii Alexander Vladigerov din Bulgaria si Karl Österreicher din Vienna. Pe vremea studentiei a castigat premii in cadrul unor competitii nationale si internationale si in 1990 a fondat o orchestra de tineret alaturi de care a lucrat timp de peste un deceniu in Bulgaria, Austria, Republica Ceha, Slovacia si Germania si au realizat inclusiv o serie de inregistrari.

In 1993, Nayden Todorov a primit o invitatie din partea dirijorului principal al Orchestrei Filarmonice din Vratsa in vederea realizarii debutului in calitate de dirijor profesionist. In acelasi an a terminat cu distinctii de la Scoala de Muzica Petkov in Plovdiv si si-a continuat studiile de dirijat orchestra alaturi de Profesorul Uroš Lajovic, de dirijat coral alaturi de Profesorul Günther Theuring, si de dirijat opera alaturi de Profesorul Konrad Leitner la Universitatea de Muzica din Viena.

In 1996 – 1997, maestrul Todorov a fost invitat de catre Fundatia Leonard Bernstein din Ierusalim sa participe la un curs avansat in Israel unde a lucrat alaturi de Mendi Rodan, dirijorul principal al Filarmonicii din Israel. In acelasi timp a lucrat in calitate de trompetist pentru Orchestra Simfonica din Ierusalim si a avut oportunitatea de a lucra cu muzicieni eminenti precum David Shallon, Sergiu Comissiona, Lorin Maazel, Krzysztof Penderecki si multi altii.

In 2013, a participat in calitate de jurat la Concursul de Dirijat „Dunarea Albastra” iar in 2016 a revenit in calitate de presedinte. In 2019 a fost presedintele prestigiosului juriu al Competitiei de Canto „Gena Dimitrova” alaturi de membrii Alexandrina Miltcheva, Darina Takova, Kaludi Kaludov si Adrian Hollander.

Pe langa activitatea sa intensa din Bulgaria, Nayden Todorov a dirijat sute de concerte simfonice, spectacole de opera si balet cu numeroase orchestre si companii de balet din Austria, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Romania, Serbia, Macedonia, Kosovo, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Turcia, Rusia, Israel, Egipt, China, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii si altele.

De-a lungul anilor Nayden Todorov a lucrat cu toate orchestrele simfonice si teatrele de opera din Bulgaria dar are o legatura speciala cu Orchestra Filarmonica din Sofia. In 2004 a devenit dirijorul invitat permanent al orchestrei, apoi dirijorul principal iar in 2017 a devenit directorul acesteia.

In 2005 Nayden Todorov a primit prima sa Lira de Cristal pentru interpretarea Simfoniei nr 2 a lui Gustav Mahler alaturi de Orchestra Filarmonica din Sofia.

In cadrul concertelor cu Orchestra Filarmonica din Sofia, Nayden Todorov a colaborat cu unii dintre cei mai buni instrumentisti si solisti vocali din lume precum Raina Kabaivanska, Angela Gheorghiu, Sonya Yoncheva, Vesselina Kasarova, Paul Badura-Skoda, Milena Mollova, Bernd Glemser, Peter Rözel, Yuri Bashmet, Patricia Kopatchinskaja, Sarah Chang, Maxim Wengerov, Vadim Repin, Julian Rachlin, Martha Argerich si multi altii!