Image module

Bujor Prelipcean

Inzestrat cu un talent de exceptie si cu o enorma putere de munca, Bujor Prelipcean poate fi nominalizat ca una dintre cele mai marcante personalitati muzicale ale Romaniei. Datorita faptului ca a fost sef de promotie pe tara, la absolvirea cursurilor universitare in anul 1972, i-a fost oferit postul de asistent universitar la catedra de interpretare a Conservatorului „George Enescu” din Iasi.

 

In primavara anului 1973 fondeaza Cvartetul de coarde Voces reusind astfel sa dea viata celui mai longeviv si mai valoros cvartet de coarde din istoria muzicala a Romaniei, depasind in acest moment trei decenii de activitate de o inalta tinuta artistica.

 

De-a lungul anilor a colaborat cu mari personalitati muzicale internationale, cum ar fi: Martin Lovett, Mstislav Rostropovici, Wolfgang Laufer, Radu Aldulescu, Valentin Gheorghiu, Stefan Metz, Luz Leskowitz, Grigori Jislin, Menahen Pressler, Karl Leister, Walther Seyfarth, Jeremy Menuhin, etc.

 

Bogata activitate artistica a fost rasplatita cu nenumarate distinctii, dintre care enumeram cateva selectiv; titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi, Diploma de Onoare a Festivalului International George Enescu, Bucuresti 1998 si Ordinul National pentru Merit, in grad de Cavaler, pentru merite deosebite in promovarea culturii romanesti in tara si peste hotare.

 

Reprezentand o personalitate marcanta a vietii muzicale romanesti si internationale, Bujor Prelipcean a indeplinit de-a lungul timpului diverse functii publice, intre care cea de Director General al Filarmonicii „Moldova” din Iasi, intre 1984-1988 si apoi din 1999 pana in prezent.